Finančný výbor o Tipose nehovoril, chce počkať na rozhodnutie súdu

14.05.2015 Bratislava

Bratislava 14. mája (TASR) - Mimoriadny finančný výbor parlamentu, ktorý sa mal na podnet opozície v stredu (13.5.) večer zaoberať postupom štátu v spore Tiposu s Lemikonom, sa napokon neuskutočnil. Poslanci vládneho Smeru-SD totiž za jeho program nezahlasovali.

"Keďže v predmetnej veci ešte nepadol definitívny rozsudok, prebieha tam konanie, dnes nevidíme opodstatnenie konania takejto schôdze," argumentoval predseda výboru Daniel Duchoň (Smer-SD). Pripomenul, že Najvyšší súd aktuálne celý spor vrátil na Krajský súd v Bratislave, ktorý o ňom musí opätovne rozhodnúť.

Prítomní opoziční poslanci s takýmto postupom nesúhlasia. "Je to veľká kauza, ktorá stála daňových poplatníkov strašne veľa peňazí. Podľa mňa na túto tému treba debatovať a argumentovať. Smer mal právo zamietnuť program, ale svedčí to len o tom, že nechcú diskutovať na túto tému," reagoval po výbore Ivan Švejna (Most-Híd). Avizoval, že opozícia bude po vzájomnej dohode určite iniciovať ďalšie kroky, zatiaľ ich však bližšie nešpecifikoval.

Ministerstvo financií, ktoré je 100-% majiteľom Tiposu, dôveruje lotériovej spoločnosti a úkonom, ktoré v tomto dlhoročnom spore robí. Zároveň bolo, je a bude vždy pripravené odpovedať na otázky poslancov, zdôraznil po výbore štátny tajomník rezortu Radko Kuruc.

"Prebiehajú dva súdne spory a spoločnosť Tipos ako účastník obidvoch súdnych sporov bude robiť všetko preto, aby ochránila záujmy spoločnosti a v konečnom dôsledku aj daňových poplatníkov," podčiarkol Kuruc.

Začiatok sporu sa datuje ešte do roku 2000, kedy spoločnosť Športka podala žalobu na Tipos za údajné neoprávnene používanie jej know-how. Po sérii rozhodnutí nakoniec Najvyšší súd v roku 2008 rozhodol, že Tipos je povinný zdržať sa využívania know-how Športky a zároveň zaplatiť zhruba 63 miliónov eur za pohľadávku, ktorá medzitým prešla na cyperskú firmu Lemikon.

V tej chvíli vznikol záväzok, ktorý mohol Lemikon kedykoľvek vymáhať aj formou exekúcie, upozornil Kuruc. Keďže zároveň záväzky Tiposu boli vyššie ako jeho pohľadávky a majetok, štatutár lotériovej spoločnosti by v konečnom dôsledku musel na firmu vyhlásiť konkurz. Z tohto dôvodu bola podpísaná dohoda medzi Tiposom a Lemikonom, na základe ktorej bola cyperskej firme vyplatená suma 13,3 milióna eur a Tipos získal potvrdené právo na predmetné know-how.

Následne došlo k rýchlej novelizácii občianskeho súdneho poriadku, ktorá umožnila, aby mimoriadne dovolanie generálneho prokurátora malo na rozdiel od minulosti odkladný účinok. Ten túto možnosť aj využil, pripomenul Kuruc. Tipos potom v roku 2009 najprv vyzval Lemikon na vrátenie bezdôvodného obohatenia vo výške 13,3 milióna eur a v roku 2010 podal aj návrh na súd, ktorým žiadal, aby súd zaviazal Lemikon vrátiť tieto peniaze.

V marci tohto roka Najvyšší súd rozhodol tak, že vrátil spor na opätovné konanie na Krajský súd v Bratislave. "Spoločnosť Tipos stále neobdržala písomné odôvodnenie uznesenia Najvyššieho súdu. Ďalšie kroky budú smerovať takým spôsobom, aby Tipos dožiadal tie peniaze, ktoré boli vyplatené, aby ochránil spoločnosť a v konečnom dôsledku aj daňových poplatníkov," dodal Kuruc.

Opozícii sa nepáči, že Slovensko doteraz nezískalo späť spomínaných viac ako 13 miliónov eur. Odvolávajú sa aj na aktuálne rozhodnutie Najvyššieho súdu, ktoré podľa poslancov dokazuje, že zaplatenie týchto peňazí cyperskej firme bolo neodôvodnené. Podľa Švejnu by mala verejnosť poznať, akým spôsobom sa budú ministerstvo financií a Tipos usilovať získať tieto peniaze späť.
 

Vyberte región